Därför kommer responsiva hemsidor ta över när det gäller webb!


Backa bandet

Till att börja med så backar vi bandet lite, tills det att iPhonen gjorde sitt intåg. För smartphone pionjärer i all ära så var det ändå med iPhone 3G (som lanserades under 2008) som det mobila surfet på allvar tog fart hos den stora massan. Och då menar jag inte att surfa med någon 3G ”puck” kopplad till en dator utan just att surfa i en mobiltelefon. Sedan dess har det gått otroligt fort och nu ser vi det som en självklarhet att surfa i mobilen.

Självklart ställer detta krav på hur webben utvecklas. Nu är det inte längre bara datorer och laptops som webben ska fungera i, nu är det TV-skärmar, datorer, laptops, tablets och en hel uppsjö mobiltelefoner. Rätt snabbt kan vi dra slutsatsen att det behövs en ny typ av lösning för att en hemsida ska fungera lika bra i alla dessa typer av prylar.

Vår mest nedladdade guide  Vad är inbound marketing? Ladda ner

En reaktion på alla dessa olika ”gadgets” är appar, en mjukvara utvecklad för just en typ av teknik, som en iPhone app. Fördelen är såklart att appen går att anpassa helt efter iPhonen. Nackdelen – du behöver en app per enhet, alltså riskerar du att hamna i en enorm app utveckling och det är svårt att veta hur lång ”hållbarhet” din app har innan det dyker upp någon ny pryl att ta hänsyn till.

Lösningen heter responsiv webb

När det gäller ditt företags hemsida så är det alltså viktigt att tänka ett steg längre. Hemsidan ska fylla många funktioner och den är något som ni alltid måste jobba med och optimera. Er digitala strategi kommer att vila på en bra hemsida i grunden. Utan en bra webbplatform saknar ni fundamentet för att lyckas online.

Lösningen heter alltså responsiv webb. För om vi tänker ett steg längre fram i den tekniska utvecklingen så lär inte antalet uppkopplade enheter minska, tvärt om. Inom några år är det rimligt att tro att du kan koppla upp dig via din: TV, kylskåp, klocka, instrumentpanelen i din nya bil och mycket annat. Att försöka utveckla en app till alla dessa typer av teknik är inte rimligt, en central lösning är avgörande. Där kommer responsiv webb in i bilden. En responsiv hemsida reagerar på skärmens bredd och anpassar innehållet därefter.

Agera i tid

Teorin är superenkel och rätt utvecklat så fungerar det utmärkt i praktiken! Och som alltid när det är online, det är viktigt att vara på tå så att inte möjligheten springer förbi framför näsan på dig. Hänger du inte med i svängarna så halkar du efter. Att skaffa en responsiv hemsida idag ger dig försprånget mot dina konkurrenter som kan vara avgörande. Det gör det också enklare att bibehålla det försprånget.

Många företag väntar ofta alldeles för länge med att satsa när det gäller nya tekniker online, det visar sig ofta dyrt i efterhand. Man går miste om möjligheten som finns i att vara tidigt ute och framför allt, man hinner inte skaffa sig den nödvändiga erfarenheten i tid. Något som kan vara svårt eller näst intill omöjligt i efterhand.

Du känner säkert något sådant exempel, personen som inte skaffade Facebook när det kom och som idag tycker att steget att skaffa Facebook är för stort. Man har helt enkelt hamnat för mycket efter.

Alltså är det just nu ett gyllene tillfälle som företag att satsa på responsive webb. Vi vet att det är en teknik som är så pass mogen och beprövad att det verkligen fungerar, samtidigt är det en så ung lösning att du kan vara med tidigt och ta en spetsposition.

Jag har tidigare skrivit om varför responsiv webb är bra när det gäller din sökmotoroptimering. Men för dig som inte riktigt hängt med om vad responsiv webb är eller som inte blivit helt övertygad om dess fördelar ännu så ska jag ge mina åsikter om detta enkla men ändå revolutionerande sätt att utveckla hemsidor.

Publicerad

Vad tyckte du om inlägget?

Läs mer