7 (ovanliga) frågor till en webb­utvecklare


Invise är en inbound marketing-byrå – men vi jobbar MINST lika mycket med webb som med marknadsföring. För att få lite bättre inblick i vad som gömmer sig bakom arbetet med alla tusentals viktiga kodrader har vi ställt 7 lite annorlunda frågor till en av våra grymma webbutvecklare, Emilia!

1. Vad brukar folk oftast missuppfatta när du berättar vad du jobbar med?

Oftast blir folk lite ställda och förstår inte riktigt vad det innebär att vara webbutvecklare – eller vad en sådan gör. Vissa tror att jag programmerar 1:or och 0:or – vilket inte alls är fallet. Men för att göra det enklare för folk att förstå vad webbutveckling handlar om så brukar jag förklara att jag bland annat “sminkar hemsidan” – och skapar allting du kan se på en hemsida, helt enkelt. Och då handlar det inte om design – det har jag superduktiga kollegor till! 🙂

2. Vilken trend ogillar du mest på alla moderna webbplatser idag?

När man använder ikoner eller loggor i png/jpg-format istället för svg. I och med de moderna, knivskarpa skärmarna, typ retina, som alla har idag så blir allting så mycket tydligare, varenda suddig kant syns. Använder man svg rakt av blir allting så mycket skarpare och snyggare!

3. Vilken är den allra vanligaste funktionen som du utvecklar?

Sidhuvud och sidfot, garanterat. Alla sajter har olika innehåll – men i princip ALLA har ett sidhuvud och en sidfot. Så det går inte att komma undan!

4. Vad önskar du att ALLA kände till när det kommer till webbutveckling?

Att webben förändras oerhört fort. För att få en långvarig hemsida så måste man underhålla den, vidareutveckla den och hålla den uppdaterad. Tough love – men en hemsida som “bara” är tre år gammal (och alltså fortfarande känns relativt ny) börjar redan slutta lite utför!

Lästips! Vad gör en bra hemsida bra?

5. Hur många rader kod uppskattar du att du har skrivit hittills i ditt liv?

Oj, tusentals? Miljontals? Who’s counting? 🙂

6. Vilket är ditt favorit-snabbkommando?

Jag har flera snabbkommandon jag använder mig av hela tiden – men det jag nog använder allra mest är Command + tab. Det gör att man snabbt växlar mellan olika program, till exempel Chrome och Sublime. Jag skriver kod i Sublime och kollar parallellt hur resultatet uppdateras direkt på webbsidan. Ett annat favoritkommando (som är sådär lite extra nördigt) är det som gör att man hoppar snabbt mellan webbläsarfönster – Command + alt + piltangent. Effektivt!

7. Om du skulle rekommendera jobbet som webbutvecklare med bara sju ord – vad skulle du säga då?

Ett jobb som är rätt i tiden!

Vår mest nedladdade guide  Vad är inbound marketing? Ladda ner

Publicerad

Vad tyckte du om inlägget?

Läs mer