Recruiment marketing, Business

Fri semester


Då var det dags för oss att snacka om det här med frihet igen. För uppmärksamheten vi fått kring våra fria arbetstider är minst sagt smickrande. Det har skrivits och talats om oss och vårt synsätt på arbetstider i medier som DN, Expressen, Sveriges Radio, Veckans Affärer med flera. Så du kanske tror att nästa grej som kommer nu är ett renodlat PR-trick – men så är det inte! Utan vi fortsätter helt enkelt att kombinera frihet med jobb. Och som rubriken redan avslöjat handlar det om fri semester denna gång.

Läs mer: fria arbetstider leder till minskad stress

Ett glas saké och japanska smårätter

Först vill jag börja med en berättelse. Idén om att införa fri semester kom när jag och Camilla (medgrundare och vd för Invise) var på middag efter jobbet en torsdag. Vi satt på grymma Shibumi (Flower sproutsen var bäst) och snackade jobb. Så kom vi in på att ämnet semester av en ren slump och slogs av en sak. Och nu kommer jag avslöja hur vi som ledare för Invise fungerar –vi älskar att visionera, bygga och utveckla. Däremot är vi inte så jättebra (läs: rätt kassa) på att hålla koll på praktiska saker. Som tur är har vi flera kollegor som kompletterar oss på just dessa områden.

Så till saken: när vi satt och pratade semester berättade jag att jag senast samma dag hade beviljat två dagar ledigt för en kollega. Här kom grejen: beviljat.

Camilla skrattade och sa:
– Som om du någonsin skulle neka en semesterförfrågan?
Ärligt, skulle jag säga nej till någon, tänkte jag? Högst osannolikt.

Jag kontrade:
– Skulle du neka någon kollega som ansöker om ledigt?

Farligt läge  Lära av konkurrenter eller bli den andra följer? Ladda ner guiden

Jag kan inte citera Camillas svar ord för ord (vi hade trots allt konsumerat vin och saké) men kontentan var detta – om en kollega ber om semester när vi har det lugnare, till exempel på sommaren, är det ett givet ja. Om någon ber om ledigt när vi har det mer intensivt – då finns det en anledning! Det spelar ingen roll om anledningen är att få ett avbrott i vardagen eller om de vill ta ledigt för ett bröllop utomlands. Jag och Camilla satte oss alltså i skorna hos den kollega som måste “be om lov för att ta ledigt”. Vi är ju entreprenörer och därmed går vi förmodligen in i någon kategori av mer eller mindre sinnesrubbade personer  – som inte förstår ord som nej eller det går inte.

Men ärligt talat, att behöva be om lov för att vara ledig upplever vi som någon form av maktutövande, vilket vi skyr som pesten. Och vi kunde ju lugnt konstatera att i vårt fall är det enkelt – om vi ändå alltid säger ja till semesterförfrågningar, varför ens behöva fråga?

När jag och Camilla berättar att vi är egna företagare får vi dessutom alltid höra:
– ”Wow vad skönt, då kan ni jobba och vara lediga hur och när ni vill!” 

Och mycket riktigt. Det är skönt att kunna bestämma själv! Så med detta sagt kan alla på Invise göra det nu – samtidigt som vi skapar grym inbound!

Vår mest nedladdade guide  Vad är inbound marketing? Ladda ner

Vi kom fram till fri semester

Vi introducerade fri semester i företaget. Och våra direktiv, som vi är väldigt tydliga med att alla måste ha förstått och följa efter egen förmåga och omdöme, lyder:

  • Du bestämmer själv när, hur ofta och hur länge du vill vara ledig
  • Du får betalt för så många veckors semester som framgår i ditt anställningsavtal – mer ledigt än så är helt okej men det är obetalt/tjänstledigt
  • När du bestämt dig för att vara ledig fyller du i det i en kalender som alla på företaget tar del av
  • Semestern rapporteras också till vår ekonomiansvarige för att det ska bli rätt med lön
  • Du ansvarar själv för att prata med kollegor och kunder inför din ledighet
  • Om du tvekar kring ledighet, konsultera gärna med kollegor som har ansvar för planering i förväg (projektledare och strateger) om din ledighet fungerar för kollegorna

Summerat anser vi att fri semester är precis som med fria arbetstider – ett ansvar för var och en att värdesätta och förvalta på bästa sätt. Och sunt förnuft brukar räcka hur långt som helst!

Dessutom har vi en upplevelsebonus för de anställda som jobbat lite längre här. Då sponsrar vi med extra betald ledighet och en bonus för att de ska kunna genomföra något speciellt som de drömt om!

Framtid

Vår förhoppning med den fria semestern är:

  • Att vi skapar en arbetssituation som också blir en livsstil
  • Att alla ska känna större frihet
  • Att man vill bidra på bästa sätt och se till företaget och kollegornas bästa – inte för att någon bestämmer att det ska vara så, utan för att det är kul att bidra
  • Att var och en växer av möjligheten att få styra själv hur jobb och privatliv kombineras

Vi följde vår magkänsla – och det känns riktigt bra i magen att vara ett företag med både fria arbetstider och fri semester.

Läs mer: tips för företag som funderar på att införa fria arbetstider

 

Publicerad

Vad tyckte du om inlägget?

Läs mer