Business

Camilla Agardh: "Därför är Northvolt helt rätt i tiden”


På väldigt många sätt känns Northvolt rätt i tiden. Att tillverka batterier i sig finns det ju ett enormt behov utav i och med den elektrifiering som pågår. Tillverkningen kommer ske i nära anslutning till fossilfri el (vattenkraft i Norrland) då tillverkning av batterier kräver enormt mycket energi, alltså blir det en stor “skuld” inbyggt i batterierna i de länder där de tillverkas med smutsig el som källa.

Så miljöaspekten är central. På det rekryterar Northvolt globalt och söker över hela världen efter rätt personer. Till sist så är deras mod och framfart inspirerande i en tid när många andra tech jättar stagnerat lite i form av innovation och mer och mer hamnat under granskningens öga. Så för att dra inspiration av det som pågår på Northvolt tänkte jag dela med mig av lite tankar och lärdomar från besöket hos dem.

Relaterad: Vår vd Camilla Agardh blir handplockad av Prins Daniel

Att tänka stort

När vi startade Invise tänkte vi stort. Redan då fanns planer på expansion till många länder och hundratals, kanske tusentals, anställda. Detta har sedan gått i vågor för oss. Den härliga kultur vi byggt är viktig för oss, den kom efter några år in på resan att påverka vårt storhetsvansinne en hel del. Men nu är vi tillbaka starkare än någonsin i precis denna tanke. Invise ska växa! Vi måste våga tänka att vi kan vara en världsledande byrå som finns i flera länder, som attraherar de allra främsta personerna i världen inom sitt fält och samtidigt är en innovativ och stark arbetsplats för oss som individer. Vi vet att det går! Och tänk vilka otroliga möjligheter det ger oss. Att ha världen som spelplan och vara med och sätta trender på den internationella arenan.

northvolt-prins-daniel-fellowship-02

Om jag ska ta med en enda sak från besöket på Northvolt så är det just detta. Storskaligheten och ambitionen. Det Northvolt har gett sig på är enormt. Eller det är en underdrift, det är astronomiskt! Deras satsning påverkar hela samhällen. Jag tror också att vetskapen om hur stor deras satsning är får dem att se förbi småsaker som om det vore ingenting. Ibland är det lätt att för mycket energi läggs på små saker. Men vad är egentligen “små”-saker om de inte sätts i perspektiv? På deras kontor var det ihoptryckta skrivbord över allt, alldeles för trångt i köken och det var uppenbart att det inte spelar någon roll för de jobbar mot ett stort gemensamt mål. Såklart förstår jag att Northvolt som arbetsplats är mer komplex än vad jag lyckades snappa upp på en dag men känslan var ändå fylld av storskalig framåtanda!

Acceptera när något blivit fel och gå vidare

En annan sak som gav ett starkt intryck på mig var när Peter Carlsson berättade om ett experiment de drivit och där den investerade summan var enorm. Vid det skedet började de förstå att deras experiment inte fungerat och valde att lägga ned hela satsningen. För att sätta lite perspektiv så har Invise de senaste 5 åren omsatt betydligt mindre. Lite förenklat kan man säga att det försök som Northvolt valde att lägga ned motsvarade mer än allt arbete Invise har gjort senaste 5 åren. Appropå det där med att tänka stort!

Men såklart kan dessa miljoner sättas i ett annat perspektiv, Northvolt är redan idag värderat till enorma belopp så i sammanhanget är det ingen kritisk förlust för dem. Den viktiga lärdomen för mig var att avsluta och lägga ned vissa satsningar. Alla företag måste våga testa nya saker, det är avgörande. Likaså måste man ha mod och handlingskraft att lägga ned det som inte bär frukt i tid.

Ett möte — ett beslut (minimum)

En annan sak som Peter Carlsson berättade var att de alltid strävar efter att deras möten ska sluta med att minst ett beslut fattas. Det kommer bli fel och det är en del av resan. Men att samlas i ett möte handlar om att komma fram till något, inte bara att dela tankar eller utmaningar med varandra. I botten handlar det om något som vi pratat mycket om på Invise också: att vara lösningsorienterad! Men det jag lärde mig på Northvolt var att ställa högre krav på lösningsförmågan. Att tänka att varje möte måste mynna ut i ett beslut är bra, framför allt när man märker att det är komplexa frågor som lätt bollas fram och tillbaka. Detta ställer också krav på ledarskapet för om en fråga väger åt två håll, alltså att det är svårt att veta vad som är rätt så kanske den hos oss som är teamchef eller lead måste ta beslutet.

prins-daniels-fellowship-gruppbild

En kommentar till er teamchefer och lead på Invise: tillämpa detta med sunt förnuft. Vi har pratat om det tidigare och kommer göra det igen. Beslut som inte undergrävs av fakta eller erfarenhet kommer många gånger baseras på din känsla och människor är notoriskt dåliga på att fatta bra beslut baserat på känsla i komplexa frågor. Så ibland kanske beslutet som tas i mötet är vem, hur och med vilken deadline någon av deltagarna ska återkomma med mer fakta eller erfarenhet från någon som vet bättre i fråga innan frågan kommer upp för beslut.

Hälsofokus

Till sist tar jag med mig att även Northvolt hade ett trevligt fokus på hälsa som jag tycker är helt rätt i tiden. Vid fika bjöds det på raw-bars och frukt istället för fikabröd och Peter Carlsson berättade om deras senaste kick-off då hela företaget vandrade hela Vasaloppssträckan tillsammans för att sedan avsluta med en egen intern festival. Alla sov i tält och det gjordes coronasäkert utomhus och som sagt med en rejäl dos av motion och frisk luft för hela företaget.

För några veckor sedan hade jag det fantastiska nöjet att besöka Northvolt med Prins Daniels Fellowship. För er som inte har koll på Northvolt så Googla lite snabbt så får ni en uppfattning. Det är en av de största tekniska och industriella satsningar som gjorts i Norden på länge. Vi var ett helt gäng adepter och några av näringslivets mest framstående personer som med Prins Daniel i spetsen åkte buss till Västerås där grundare och VD Peter Carlsson tog emot och var värd under hela vårt besök.

Publicerad

Vad tyckte du om inlägget?

Läs mer