Recruiment marketing, Business

Fria arbetstider leder till minskad stress


I fredags pratade jag och några medarbetare om det enkla faktumet att fria arbetstider leder till minskad stress. Det här bygger på våra egna erfarenheter och jag kan inte garatantera att så här är fallet i en större studie, men min magkänsla säger mig att så är fallet. För att en av de vanligaste situationerna när onödig stress uppstår är när man riskerar att komma sent på morgonen. Det kan handla om att tunnelbanan är sen eller att man helt enkelt sovit lite sämre under natten och är långsammare upp på morgonen. Oavsett vad så sätter detta igång en stress om att hinna till jobbet i tid. Att kolla klockan varannan minut på väg till arbetet leder inte till att resan går snabbare, det skapar bara en onödig stress och skuldkänsla som man bär med sig in i arbetsdagen. Vilket kan leda till en dålig start på arbetsdagen och kanske att hela arbetsdagen påverkas negativt eftersom stress kan smitta med ny stress. Jag vill faktiskt likna det vid en dålig start i ett tävlingslopp, en dålig start kommer med största sannolikhet ha negativ inverkan på slutresultatet – vilket ju är det som spelar roll i slutändan.

Kalla samtal är ute  Den nya försäljningsmodellen Ladda ner guiden

Jag har också hört att för varje timme under stress krävs en timmes vila. Jag kan inte styrka det påstående men vi är nog alla överens om att stress kan vara ett problem i dagens samhälle. Därför tycker jag det är extra viktigt att på så många sätt som möjligt förebygga detta och skapa en roligare och mer harmonisk arbetssituation med huvudfokus fokus på resultat och inget annat.

Flextider

Flera av er som läser det här tillhör säkert företag som har flextider eller som funderar på att införa flex istället för helt fria arbetstider. Jag tror absolut att det är ett steg i rätt riktning, som är bättre än att slaviskt följa en tid. Men jag tror faktiskt att det är en kompromiss som inte fullt ut ger den önskade effekten. För jag har lärt mig att våra fria arbetstider i mångt och mycket fungerar som flextider, alla som jobba hos oss har ett ungefärligt fönster när de kommer till jobbet och när de lämnar (självklart med undantag) men den stora skillnaden är att man får välja själv. Det är en stor psykologisk skillnad.

Med flex blir det fortfarande fokus på klockan och det finns någon form av regel för vad flexfönstret innebär. Dessutom passar olika tider för olika personer, jag till exempel är en kvällsmänniska och om jag börjar prick 8.00 eller mellan 8.00-8.30 ger inte mig möjlighet att komma åt de för mig värdefulla arbetstimmarna som är senare på kvällen. Alltså tror jag att flex är ett okey alternativ men som inte alls har samma starka effekt som helt fria tider har. Dessutom kräver fria arbetstider ett helt annat ansvar och i min värld är ansvar positivt, det är något som människor växer utav och så länge det är ett ansvar man värdesätter så är det också något man värnar om!

Så för alla er där fria arbetstider är applicerbart föreslår jag att ni gör som vi gjorde. Börja med att införa det som ett test under en given period, till exempel två månader. När ni sedan utvärderar hur det gått så kan jag nästan lova att det är något ni kommer att fortsätta med!

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om vår upplevelse av fria arbetstider här på Invise. Nu känner jag mig manad att ytterligare uppdatera lite om våra erfarenheter kring detta. Vi har haft fria arbetstider i lite mer än ett års tid (detta skrivs 2014-09-22) och jag kan rakt av säga att det är ett av de bästa beslut jag någonsin tagit i min 6 åriga karriär som egen företagare.

Publicerad

Vad tyckte du om inlägget?

Läs mer